
CITY OF LOS ANGELES  
OFFICE OF FINANCE  
TAX AND PERMIT DIVISION  
CITY CLERK’S RULING NO. 14 (NEW SERIES):  
PERSONS SELLING GOODS, WARES AND MERCHANDISE, WHO HAVE A 
FIXED PLACE OF BUSINESS IN LOS ANGELES  
 
Reference: Sections 21.166, 21.167 Los Angeles Municipal Code.  
A person engaged in a business within the City of Los Angeles, subject to tax under the 
provision of Section 21.166 and/or 21.167, Los Angeles Municipal Code, who owns, 
leases, occupies or otherwise maintains within the City a place or premises upon which 
or from which the person engages in such business, shall be subject to tax as provided 
herein.  
 
SELLING ACTIVITIES CARRIED ON WITHIN AND WITHOUT THE CITY OF 
LOS ANGELES  
A person who owns, leases, occupies or otherwise maintains within the City a place or 
premises upon which, or from which the person engages in the business of selling goods, 
wares, and merchandise in the City and whose gross receipts from such sales are 
attributable to business activities carried on within the City and activities carried on 
outside the City, may apportion such gross receipts and include in the measure of tax 
those gross receipts directly attributable to activities carried on within the City.  
In making a calculation of gross receipts to be reported as the measure of tax, the person 
may deduct from 100% of gross receipts the percentage of gross receipts deemed to be 
directly attributable to selling activities carried on by such person outside the City of Los 
Angeles. For the purposes of this calculation, the person may deduct, to the extent 
appropriate, but in no case in an amount greater than, the following percentages of those 
sales, or particular categories of sales, on which the corresponding elements of the 
selling process are performed at a place or location outside the City:  
1. Up to 30% for the location where the sale is negotiated or solicited by the taxpayer, 
through the physical presence of the taxpayer or the taxpayer's employees.  
2. Up to 20% for the sales office which serves as the base of operations  
for sales activities, or if there is no sales office which serves as a base  
of operations, the office from which the sales activities are directed or controlled.  
3. Up to 10% for the location where orders or contracts are accepted or approved. Such 
acceptance or approval shall be deemed to take place at the location of the office 
specified in item 2 above, unless there is clear and conclusive evidence that a binding 
acceptance or approval occurs elsewhere.  
4. Up to 20% for any facility, operated by the taxpayer, where the goods, wares or 
merchandise are stored immediately prior to shipment or delivery.  
5. Up to 5% for the location which gives the order for, or arranges for, the shipment or 
delivery of articles sold.  
6. Up to 5% for the place where billing procedures are performed.  
7. Up to 5% for the place where the collecting of receipts is performed.  



8. Up to 5% for the place to which merchandise is delivered, by vehicles operated by the 
taxpayer.  
 
PROVISION FOR MODIFICATION OF APPORTIONMENT FORMULA  
Any person who believes that the percentage determined to be allowable as a deduction 
from gross receipts under the foregoing provisions of this ruling is less than the facts 
justify, may apply to the Office of Finance for a modification of the percentage. Such 
application shall be made in writing to the Office of Finance and shall be accompanied 
by a statement of facts supporting the basis for such modification. The Office of Finance 
shall make a determination on the basis of evidence presented, and such other evidence 
as the Office of Finance may have, may request from the taxpayer, or may discover from 
other sources. The Office of Finance shall increase, reduce, or allow to stand the 
percentage originally determined, depending on the facts. Should the Office of Finance 
be of the opinion that the percentage calculated to be allowable as a deduction from 
gross receipts under the foregoing provisions of this ruling is greater than the facts 
justify in any particular case, the Office of Finance shall make such investigation as is 
necessary to ascertain the facts and revise the percentage, if required. Any variation from 
the percentages provided for under this ruling shall be approved in writing by a Chief of 
the Tax and Permit Division.  
 
I, Elias Martinez, CITY CLERK of the City of Los Angeles, pursuant to authority 
granted me in Section 21.15(h) of the Los Angeles Municipal Code, do hereby adopt and 
promulgate the foregoing rule and regulation pertaining to the collection of the Los 
Angeles Business Tax and the enforcement of the provisions of Article 1, Chapter 2 of 
the Los Angeles Municipal Code. I further declare that this ruling supersedes and 
replaces Office of Finance's Ruling No. 14 (New Series) as restated and adopted on June 
30, 1972.  

 
s/Elias Martinez  
ELIAS MARTINEZ, CITY CLERK  
APPROVED:  
JAMES K. HAHN, CITY ATTORNEY  
By s/Ronald Tuller  
Assistant City Attorney  
April 16, 1996  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




